DEZERT - Minibriošky, opekané na sirupe z ruží, pistáciová pena a ríbezľový gél

DEZERT - Minibriošky, opekané na sirupe z ruží, pistáciová pena a ríbezľový gél

Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!

Potrebujeme:

Briošky:

250 g hladkej múky

30 g cukru

5 g soli

10 g čerstvého droždia alebo 4 g sušeného droždia

3 veľké vajcia (izbová teplota)

100 ml vlažného mlieka

150 g masla (mäkké, izbovej teploty)

1 vajce na potretie

Pistáciová pena:

150 g pistáciová pasta

100 ml mlieka alebo smotany na varenie

100 ml smotany na šľahanie (min. 30 % tuku)

50 g cukru práškového

1 žĺtok

2 plátky želatíny (alebo 1,5 g želatínového prášku)

Ríbezľový gél:

250 ml ríbezľového sirupu

1 g agaru v prášku (asi 1⁄2 ČL)

1 ČL citrónovej šťavy (voliteľné) x

Bez servítky, Alexandra

Bez servítky, Alexandra

Zdroj fotky TV JOJ

​Postup:

V miske zmiešaj vlažné mlieko s droždím a 1 ČL cukru, nechaj 5–10 minút, kým začne peniť. Do veľkej misy preosej múku, pridaj soľ a zvyšný cukor. Pridaj vajcia a nakysnuté droždie. Vymies cesto asi 5 minút, až bude hladké a elastické. Postupne pridávaj mäkké maslo po kúskoch a mies ručne alebo mixérom, kým sa maslo úplne nevstrebe do cesta. Cesto by malo byť lesklé, hladké a mierne lepkavé.

Prvé kysnutie:

Zakry cesto čistou utierkou alebo fóliou a nechaj kysnúť na teplom mieste asi 1,5–2 hodiny, kým zdvojnásobí objem. Po vykysnutí cesto jemne premies, rozdeľ na 8 rovnakých kúskov. Každý kus vygúľaj do guľky a vlož do maslom vymazaných alebo papierom vystlaných malých formičiek.

Druhé kysnutie:

Nechaj kysnúť ďalších 30–45 minút, kým cesto znova mierne narastie. Rúru predhrej na 180 °C (bez ventilátora). Potri vrch cesta rozšľahaným vajcom pre krásnu zlatú kôrk u.Peč 20–25 minút, kým sú brioche zlatisté a pri poklepaní zospodu znejú dutým zvukom. Vyber z formičiek a nechaj vychladnúť na mriežke.

Opekanie na panvici

Opečieme na panvici s maslom a už pripraveným sirupom z ruží do zlatista.

Pistáciová pena:

Želatínu namoč do studenej vody na 5–10 minút (ak používaš plátky). V hrnci zmiešaj mlieko (alebo smotanu na varenie), cukor a žĺtok. Na miernom ohni za stáleho miešania zohrej tak, aby zmes mierne zhustla. Odstav hrniec z ohňa, pridaj scedenú želatínu a miešaj, kým sa úplne nerozpustí. Pridaj pistáciovú pastu, premiešaj do hladka. Nakoniec vmiešaj smotanu na šľahanie. Zmes prelej cez jemné sitko do sifónovej nádoby (najlepšie 0,5 l). Uzavri a nabite 1–2 bombičky s dusíkom podľa návodu. Nechaj sifón v chladničke aspoň 2 hodiny, aby pena stuhla a dobre sa napenila.

Ríbezľový gél:

Agar zmiešaj s ríbezľovým sirupom v malom hrnci. Zmes priveď k varu a nechaj variť na miernom ohni asi 2 minúty, aby sa agar úplne rozpustil. Pridaj citrónovú šťavu a premiešaj.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať