HLAVNÉ JEDLO - Steak hovädzí, patizónová kroketa, majonéza z čierneho cesnaku, nakladaná šalotka

HLAVNÉ JEDLO - Steak hovädzí, patizónová kroketa, majonéza z čierneho cesnaku, nakladaná šalotka

Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!

Potrebujeme:

Steak:

5 rib eye steakov (každý cca 250–300 g, hrúbka 2,5–3 cm)

soľ hrubozrnná

čerstvo mleté čierne korenie

75 g masla

5 strúčikov cesnaku rozpučené

čerstvé bylinky rozmarín, tymian

Patizónová kroketa

1,2 kg patizónu (očistený a nakrájaný na kúsky)

2 stredné zemiaky (cca 300 g), olúpané a nakrájané na kocky

1 malá cibuľa, nasekaná

2 strúčiky cesnaku, nasekané

100 g strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán alebo eidam)

2 vajcia

80 g hladkej múky

soľ, čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti

olej na vyprážanie (rastlinný alebo slnečnicový)

100 g panko strúhanka

50g slanina

Majonéza z čierneho cesnaku:

2 celé žĺtky

1 ČL dijonskej horčice

250 ml rastlinného oleja

3–4 strúčiky čierneho cesnaku

1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu

soľ podľa chuti

čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Bez servítky, Alexandra

Bez servítky, Alexandra

Zdroj fotky TV JOJ

​Postup:

Mäso:

Rozohrej panvicu na veľmi vysokú teplotu, pridaj olej a opeč steak z každej strany podľa požadovaného stupňa prepečenia. Zníž teplotu na strednú, pridaj maslo, cesnak a bylinky, maslom steak počas 1 minúty prelievaj. Steaky nechaj odpočívať prikryté voľne alobalom 5–7 minút.

Kroketa:

Vo veľkej mise rozpuč uvarený patizón a zemiaky na hladké pyré. Pridaj nasekanú cibuľu, cesnak, syr, vajcia, múku, soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko dobre premiešaj, aby vzniklo husté, tvarovateľné cesto. Z cesta formuj valčeky alebo malé guľky a obal v trojobale. Krokety vkladaj opatrne do horúceho oleja a smaž dozlatista približne 3–4 minúty, podľa veľkosti krokiet.

Majonéza z čierneho cesnaku:

Strúčiky čierneho cesnaku rozpuč vidličkou alebo ich jemne rozmixuj, aby vznikla pasta. Do vyššej nádoby alebo mixovacej nádoby daj žĺtky, horčicu, soľ a čierne korenie. Pridaj aj pastu z čierneho cesnaku. Tyčovým mixérom začni mixovať a postupne veľmi pomaly prilievaj olej (kvapka po kvapke na začiatku), aby sa majonéza spojila a začala hustnúť. Keď začne hustnúť, môžeš olej liať pomalým prúdom. Na záver pridaj citrónovú šťavu alebo ocot a znovu premiešaj. Ochutnaj a podľa potreby dosoľ a okoreň.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať