-
19.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
HLAVNÉ JEDLO - Steak hovädzí, patizónová kroketa, majonéza z čierneho cesnaku, nakladaná šalotka
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Steak:
5 rib eye steakov (každý cca 250–300 g, hrúbka 2,5–3 cm)
soľ hrubozrnná
čerstvo mleté čierne korenie
75 g masla
5 strúčikov cesnaku rozpučené
čerstvé bylinky rozmarín, tymian
Patizónová kroketa
1,2 kg patizónu (očistený a nakrájaný na kúsky)
2 stredné zemiaky (cca 300 g), olúpané a nakrájané na kocky
1 malá cibuľa, nasekaná
2 strúčiky cesnaku, nasekané
100 g strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán alebo eidam)
2 vajcia
80 g hladkej múky
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
olej na vyprážanie (rastlinný alebo slnečnicový)
100 g panko strúhanka
50g slanina
Majonéza z čierneho cesnaku:
2 celé žĺtky
1 ČL dijonskej horčice
250 ml rastlinného oleja
3–4 strúčiky čierneho cesnaku
1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bez servítky, Alexandra
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Mäso:
Rozohrej panvicu na veľmi vysokú teplotu, pridaj olej a opeč steak z každej strany podľa požadovaného stupňa prepečenia. Zníž teplotu na strednú, pridaj maslo, cesnak a bylinky, maslom steak počas 1 minúty prelievaj. Steaky nechaj odpočívať prikryté voľne alobalom 5–7 minút.
Kroketa:
Vo veľkej mise rozpuč uvarený patizón a zemiaky na hladké pyré. Pridaj nasekanú cibuľu, cesnak, syr, vajcia, múku, soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko dobre premiešaj, aby vzniklo husté, tvarovateľné cesto. Z cesta formuj valčeky alebo malé guľky a obal v trojobale. Krokety vkladaj opatrne do horúceho oleja a smaž dozlatista približne 3–4 minúty, podľa veľkosti krokiet.
Majonéza z čierneho cesnaku:
Strúčiky čierneho cesnaku rozpuč vidličkou alebo ich jemne rozmixuj, aby vznikla pasta. Do vyššej nádoby alebo mixovacej nádoby daj žĺtky, horčicu, soľ a čierne korenie. Pridaj aj pastu z čierneho cesnaku. Tyčovým mixérom začni mixovať a postupne veľmi pomaly prilievaj olej (kvapka po kvapke na začiatku), aby sa majonéza spojila a začala hustnúť. Keď začne hustnúť, môžeš olej liať pomalým prúdom. Na záver pridaj citrónovú šťavu alebo ocot a znovu premiešaj. Ochutnaj a podľa potreby dosoľ a okoreň.
- 19.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
- ·
- Tagy: recept , Bez servítky , Bez servítky
Bez servítky
Pistáciové tiramisu
Bravčové karé s provensálskou zeleninou a plneným zemiakom
Talianske sushi
Influencerka Angelika NEZVLÁDLA v Bez servítky stres: Závan ALKOHOLU a MRMLANIE!
Šunkové rolky plnené chrenom
Tvarohové guľky na jahodovom rozvare
Sviečková na smotane s brusnicami a šľahačkou príloha karlovarsky knedlik
V Bez servítky to od prvej časti VRIE: Súperi kritizujú, MOJSEJOVÁ im sľubuje POMSTU!