-
19.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
PREDJEDLO - Zemiakové pavé, cibuľový džem, zelená majonéza
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Zemiakové pavé:
1,5 kg zemiakov (škrobové, napr. Marabel alebo Agria)
100–120 g masla alebo 80–100 ml olivového oleja (pre vegán verziu)
soľ
čierne mleté korenie
štipka muškátového oriešku
Cibuľový džem:
1 kg červenej cibule
4–5 PL olivového oleja alebo masla
80 ml balzamikového octu
3–4 PL medu
2 PL trstinového cukru
1 ČL soli
čerstvo mleté čierne korenie
1 vetvička tymianu alebo rozmarínu
Zelená majonéza:
2 žĺtky izbovej teploty
1 ČL dijonskej horčice
200 ml oleja
1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
1 hrsť petržlenovej vňate
1 hrsť listového špenátu
soľ, čierne korenie
Blanšírované cherry paradajky
oblanšírované paradajky
sezamový a slnečnicový olej
sójová omáčka
limetková šťava a soľ
slanina
Bez servítky, Alexandra
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Zemiakové pavé:
Ošúpané zemiaky nakrájaj na 1–2 mm plátky. Rozpusti maslo, do ktorého vmiešaš soľ, korenie, muškát a prípadne nasekané bylinky. Zemiaky ukladaj do formy po vrstvách, každú vrstvu potri tenkou vrstvou ochuteného tuku. Zakr& alobalom a peč pri 160–170 °C asi 1,5 hodiny, kým zemiaky úplne nezmäknú. Daj vychladnúť do chladničky alebo mrazničky. Nakrájaj na kocky alebo obdĺžniky a opeč na panvici s trochou tuku, alebo dopeč v rúre pri 200 °C, kým povrch nebude zlatistý a chrumkavý.
Cibuľový džem:
Cibuľu nakrájaj na tenké polkolieska. Do hrnca daj maslo, pridaj cibuľu a soľ, miešaj a nechaj ju pomaly restovať 20–30 minút, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Prisyp cukor a premiešaj, aby sa rozpustil a cibuľa získala karamelový nádych. Prilej balzamikový ocot a nechaj ho zredukovať na polovicu. Primiešaj med a nechaj variť ďalších 10–15 minút, kým džem nezhustne.
Zelená majonéza:
Do nádoby na tyčový mixér daj žĺtky, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Začni pomaly prilievať 150 ml oleja za stáleho mixovania, kým zmes nezhustne. Do hotovej majonézy primiešaj zelený olej a premiešaj do rovnomernej farby.
Blanšírované paradajky:
V miske si zmiešame sezamový a slnečnicový olej, sójovú omáčku, limetkovú šťavu a soľ a prelejeme zblanšírované paradajky.
- 19.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
- ·
- Tagy: recept , predjedlo , Predjedlo , Bez servítky , Bez servítky
Bez servítky
Pistáciové tiramisu
Bravčové karé s provensálskou zeleninou a plneným zemiakom
Talianske sushi
Influencerka Angelika NEZVLÁDLA v Bez servítky stres: Závan ALKOHOLU a MRMLANIE!
Šunkové rolky plnené chrenom
Tvarohové guľky na jahodovom rozvare
Sviečková na smotane s brusnicami a šľahačkou príloha karlovarsky knedlik
V Bez servítky to od prvej časti VRIE: Súperi kritizujú, MOJSEJOVÁ im sľubuje POMSTU!