PREDJEDLO - Zemiakové pavé, cibuľový džem, zelená majonéza

PREDJEDLO - Zemiakové pavé, cibuľový džem, zelená majonéza

Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!

Potrebujeme:

Zemiakové pavé:

1,5 kg zemiakov (škrobové, napr. Marabel alebo Agria)

100–120 g masla alebo 80–100 ml olivového oleja (pre vegán verziu)

soľ

čierne mleté korenie

štipka muškátového oriešku

Cibuľový džem:

1 kg červenej cibule

4–5 PL olivového oleja alebo masla

80 ml balzamikového octu

3–4 PL medu

2 PL trstinového cukru

1 ČL soli

čerstvo mleté čierne korenie

1 vetvička tymianu alebo rozmarínu

Zelená majonéza:

2 žĺtky izbovej teploty

1 ČL dijonskej horčice

200 ml oleja

1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu

1 hrsť petržlenovej vňate

1 hrsť listového špenátu

soľ, čierne korenie

Blanšírované cherry paradajky

oblanšírované paradajky

sezamový a slnečnicový olej

sójová omáčka

limetková šťava a soľ

slanina

Bez servítky, Alexandra

Bez servítky, Alexandra

Zdroj fotky TV JOJ

​Postup:

Zemiakové pavé:

Ošúpané zemiaky nakrájaj na 1–2 mm plátky. Rozpusti maslo, do ktorého vmiešaš soľ, korenie, muškát a prípadne nasekané bylinky. Zemiaky ukladaj do formy po vrstvách, každú vrstvu potri tenkou vrstvou ochuteného tuku. Zakr& alobalom a peč pri 160–170 °C asi 1,5 hodiny, kým zemiaky úplne nezmäknú. Daj vychladnúť do chladničky alebo mrazničky. Nakrájaj na kocky alebo obdĺžniky a opeč na panvici s trochou tuku, alebo dopeč v rúre pri 200 °C, kým povrch nebude zlatistý a chrumkavý.

Cibuľový džem:

Cibuľu nakrájaj na tenké polkolieska. Do hrnca daj maslo, pridaj cibuľu a soľ, miešaj a nechaj ju pomaly restovať 20–30 minút, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Prisyp cukor a premiešaj, aby sa rozpustil a cibuľa získala karamelový nádych. Prilej balzamikový ocot a nechaj ho zredukovať na polovicu. Primiešaj med a nechaj variť ďalších 10–15 minút, kým džem nezhustne.

Zelená majonéza:

Do nádoby na tyčový mixér daj žĺtky, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Začni pomaly prilievať 150 ml oleja za stáleho mixovania, kým zmes nezhustne. Do hotovej majonézy primiešaj zelený olej a premiešaj do rovnomernej farby.

Blanšírované paradajky:

V miske si zmiešame sezamový a slnečnicový olej, sójovú omáčku, limetkovú šťavu a soľ a prelejeme zblanšírované paradajky.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať