-
02.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
PREDJEDLO - Oškvarkový pagáč s trhaným bravčovým mäsom
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Pagáč:
60 dkg múka hladká
2 ks vajcia
1 kocka droždie
1/2 KL cukor kryštál
250 ml vlažné mlieko
1 KL soľ
3 PL /smotana kyslá jogurt biely
10 dkg múka hladká
40 dkg škvarky
1 KL soľ
Trhané mäso:
1,5kg bravčový orech
2 PL olej
1 PL paprika sladká
1 PL paprika údená
1 PL rasca mletá
2 PL soľ
1 PL mleté čierne korenie
1 PL trstinový cukor
2 PL horčica
Cibuľovo jablkový džem:
4 ks cibuľa
1 jablko
1 KL soľ
1PL bravčová masť
1dcl voda na podliatie
Na plnenie:
cheddar
plesnivý syr
polníček
Vanessa Képešiová, Bez servízky, recept
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Pagáče:
Na dno hrnčeka nasypem kryštálový cukor, naň rozdrobím droždie a zalejem asi 100 ml vlažného mlieka, aby mlieko úplne zakrylo droždie. Hrnček zakryjem malou pokrievkou a počkám asi 10 minút, kým vzíde kvások. K preosiatej múke pridáme soľ, vajcia, kvások, zbytok mlieka, jogurt (alebo smotanu) a vypracujeme - hnetieme vláčne cesto. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť, a asi po pol hodinke ho môžeme rozvaľkať na doske. Rozvaľkané cesto potrieme oškvarkovou pastou po celom povrchu. Potom cesto poskladáme, že najprv hornú časť cesta priložíme k strede cesta, potom cez neho preložíme dolnú časť - vznikne obdĺžnik, ktorého ľavú časť tiež preložíme do stredu, a cez neho preložíme pravú časť. Zakryjeme utierkou a 20 minút necháme oddychovať. Rozvaľkáme cesto a vykrajujeme pagáče. Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie (alebo na vymastený a múkou vysypaný) a potrieme rozšľahaným vajcom.
Mäso:
Mäso napácujeme a dáme piecť na 5h na 120 stupňov. Po vychladnutí potrháme.
Cibuľový džem:
Nakrájame cibuľu, jablko podusíme spolu na miernom ohni. Keď sa cibuľa skaramelizuje a jablko zmäkne tak preložíme do mixéra a s trochou vody rozmixujeme.
Mäso natrháme, naplníme pagáč spolu s cheddarom, nivou a poľníčkom.
- 02.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
- ·
- Tagy: predjedlo , Predjedlo , Bez servítky , Bez servítky
Bez servítky
Pistáciové tiramisu
Bravčové karé s provensálskou zeleninou a plneným zemiakom
Talianske sushi
Influencerka Angelika NEZVLÁDLA v Bez servítky stres: Závan ALKOHOLU a MRMLANIE!
Šunkové rolky plnené chrenom
Tvarohové guľky na jahodovom rozvare
Sviečková na smotane s brusnicami a šľahačkou príloha karlovarsky knedlik
V Bez servítky to od prvej časti VRIE: Súperi kritizujú, MOJSEJOVÁ im sľubuje POMSTU!