Na čo všetko sa dá použiť LEVANDUĽA? Toto by vám v kuchyni ani nenapadlo!

Ak patríte k milovníkom levandule, poponáhľajte, ešte stále si ju môžete na niektorých častiach Slovenska nazbierať. Ak ste ju už stihli aj vysušiť, vyhrali ste a dnes ju môžete takto zužitkovať!

V závislosti od druhu odrody aj nadmorskej výšky sa levanduľa zbiera od júna do augusta. Ak máte možnosť vybrať sa na samozber ešte aj dnes, určite tak urobte. Fialovú rastlinku zbierajte však zavčasu rána, keď sa vyparí ranná rosa, aby ste z nej mohli spraviť domáci sirup, ideálne bez éčok. Ten môžete zužitkovať do lahodnej limonády ako z kaviarne. Z levandule sa však dá pripraviť oveľa viac než len sirup! 

Zdroj fotky DOXX – Stravné lístky

Tipy od Divokej tvorkyne 

Ak sledujete tvorbu Divokej tvorkyne - Veroniky Gažíkovej, ktorá sa predviedla aj v kulinárskej šou Bez servítky, nájdete u nej množstvo inšpirácie. Fanúšikom jej Instagramu teraz predviedla recept na domáci levanduľový sirup. „Sirup z levandule používam hlavne do letných limonád, ale aj do dezertov či do palaciniek,“ prezradila, ako sa dá zužitkovať. 

Sirup pripravila z vysušenej levandule, ktorú zaliala vriacou vodou a nechala na noc lúhovať. Ďalší deň ju scedila. Množstvo levandule je na vás - závisí od toho, či máte radi horkejšiu, alebo sladšiu chuť. Po macerovaní levanduľový výluh Veronika scedila a zasypala cukrom. 

Čo ďalšie z levandule?

Divoká tvorkyňa však okrem sirupu ukázala, ako ďalej sa dá fialová bylinka využiť. Na jej Instagrame nájdete tipy na domáce mydlo z levandule či dokonca levanduľový kefír, ktorý je zázrakom na trávenie!

Sledujte Bez servítky v lete každý pracovný deň o 14.30 a 17:50 na JOJke!

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať