Jednoduché suroviny, no výsledok ako z drahej reštaurácie: Tento recept zo zeleniny v Bez servítke bodoval

V relácii Bez servítky sa toho varilo už mnoho, no tento recept na pečenú zeleninovú polievku vyvolal medzi súťažiacimi nečakané reakcie. Obyčajné suroviny, no výsledok ako z luxusnej reštaurácie. Čo presne ich tak ohúrilo?

Aj keď recept vyzerá jednoducho, chuťovo ide o absolútny prekvapivý hit. Práve pečený cesnak dodá krémovej polievke výnimočne jemnú a sladkastú arómu, ktorú si okamžite zamilujete. Nie náhodou sa súťažiaci v relácii dožadovali dupľy.

Ingrediencie:

  • 2 mrkvy

  • 2 zemiaky

  • 1 cuketa

  • 1 červená paprika

  • 1 žltá paprika

  • 1 červená cibuľa

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 3 lyžice olivového oleja

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • 200 ml smotany na varenie (voliteľné)

  • Čerstvé bylinky na ozdobu (petržlen, bazalka)

Postup:

Rúru si najskôr predhrejeme na 200 °C. Medzitým očistíme mrkvu, zemiaky, cuketu a obe papriky a nakrájame ich na menšie kúsky. Červenú cibuľu rozdelíme na štvrtiny a cesnak necháme v šupke. Všetku zeleninu aj celé strúčiky cesnaku uložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dobre premiešame, aby boli kúsky rovnomerne ochutené. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme približne 30 až 40 minút, kým zelenina nezmäkne a na okrajoch jemne nezhnedne.

Zdroj fotky TV JOJ

Po upečení necháme zeleninu trochu vychladnúť a cesnak zbavíme šupky. Celý obsah plechu presunieme do väčšieho hrnca, zalejeme zeleninovým vývarom a rozmixujeme ponorným mixérom na jemný, krémový základ. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť klasický - ale opatrne, po častiach. Do hladkej polievky pridáme smotanu na varenie (ak ju používame), premiešame a necháme ešte pár minút povariť, aby sa chute dokonale spojili. Nakoniec podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame ozdobené čerstvými bylinkami.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať