-
27.06.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
Hlavné jedlo: Mexický kontraband
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Potrebujeme:
pšeničné tortilly
guľatozrnná ryža
biely jogurt alebo kyslá smotana
strúhaný syr (mozarella, eidam, gouda…)
tortillové chipsy
alobal
fazuľová pasa
Na mäso:
700 g mletého mäsa
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička sladkej údenej papriky
1 konzerva krájaných paradajok
500 ml vývaru alebo bujónu (ideálne hovädzieho)
sójová omáčka
worchesterská omáčka
oregano
bobkový list
drvená rasca
soľ
čierne mleté korenie
olivový olej
Na salsu:
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 konzerva krájaných paradajok
2 menšie alebo 1 veľkú čerstvú paradajku
2 menšie alebo 1 veľkú dužinatú papriku
1 lyžička sladkej papriky
1 lyžička sušenej bazalky
drvené chilli papričky
hnedý cukor
soľ
čierne mleté korenie
olivový olej
Na guacamole:
3-5 avokád (podľa veľkosti)
1 menšiu červenú cibuľu alebo 3 jarné cibuľky
väčšia hrsť cherry paradajok
1 strúčik cesnaku
čerstvý koriander
mletý koriander
limeta alebo citrón
soľ
čierne mleté korenie
olivový olej
Bez servítky
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Mäso:
V hlbokej panvici alebo väčšom hrnci na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme prelisovaný cesnak, údenú mletú papriku, drvenú rascu a chvíľku necháme zarestovať. Pridáme mleté mäso a vareškou ho porozbíjame nadrobno. Mäso necháme zatiahnuť, potom ho posolíme, okoreníme, premiešame a prilejeme konzervované paradajky. Opäť premiešame a podlejeme vývarom. Pridáme bobkový list, oregano, sójovú a worchesterskú omáčku a dusíme poodkryté na miernom plameni cca hodinku. Podľa potreby podlievame vývarom a občas premiešame. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, sójovú omáčku či worchester.
Pokračujeme so salsou:
V menšom hrnci na strednom plameni osmažíme na olivovom oleji cibuľku do sklovita. Pridáme cesnak, ktorý jemne zarestujeme a pridáme aj sladkú papriku. Po chvíli pridáme paradajky (konzervu aj čerstvé, nadrobno nakrájané) a nadrobno nakrájané farebné papriky. Osolíme, okoreníme, pridáme veľkú lyžicu hnedého cukru a podľa chuti chilli. Na slabom plameni necháme dusiť poodkryté aspoň hodinu, kým nám salsa nezhustne. Občas premiešame. 10 minút pred koncom varenia pridáme za hrsť nadrobno nakrájaného čerstvého koriandru. Po dovarení necháme vychladnúť najskôr na izbovú teplotu, neskôr dáme salsu chladiť do chladničky.
Ryža:
Ryžu uvaríme podľa návodu na obale - na troche oleja minútku opražíme ryžu a zalejeme vodou v pomere 1:2. Osolíme a za občasného miešania dusíme, kým nie je ryža uvarená - cca 15 minút. Po uvarení ryžu zbavíme prípadnej prebytočnej vody, a premiešame, nech je nadýchanejšia.
Guacamole:
Pripravíme tak, že zbavíme avokáda šupiek a jadra a vo veľkej mise ho roztlačíme pomocou vidličky alebo pučidla na zemiaky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, paradajky, pretlačený cesnak, koriander, šťavu z limety a citróna (môžeme pridať aj trošku nastrúhanej kôry), pol lyžičky mletého koriandra, soľ a korenie podľa chuti a trochu olivového oleja. Dôkladne premiešame a dáme do chladničky.
Burrito:
Dokončíme nasledovne: odtrhneme si kus alobalu, na ktorý položíme tortillu. V strede ju potrieme fazuľovou pastou a následne vrstvíme a roztierame všetko, čo sme si pripravili - ryžu, strúhaný syr, mleté mäso, salsu a guacamole (dávame pozor, aby sme burrito nepreplnili - menej je viac ;)). Zrolujeme a pevne zabalíme do alobalu. Dáme na plech a necháme zapiecť pri 180°C cca 10 minút.
Po vytiahnutí z rúry/grilu necháme chvíľu vychladnúť, vyberieme z alobalu a prerežeme napoly. Podávame s tortillovými chipsami a vychladenými dipmi - salsou, guacamole a jogurtom/kyslou smotanou.
- 27.06.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
- ·
- Tagy: Dezert
Bez servítky
V Bez servítky príde k NEBEZPEČNEJ situácii: MOJSEJOVÁ utiekla z Kristíninho programu v aute!
Pistáciové tiramisu
Bravčové karé s provensálskou zeleninou a plneným zemiakom
Talianske sushi
Influencerka Angelika NEZVLÁDLA v Bez servítky stres: Závan ALKOHOLU a MRMLANIE!
Šunkové rolky plnené chrenom
Tvarohové guľky na jahodovom rozvare
Sviečková na smotane s brusnicami a šľahačkou príloha karlovarsky knedlik