Hlavné jedlo: Mexický kontraband

Hlavné jedlo: Mexický kontraband

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

pšeničné tortilly

guľatozrnná ryža

biely jogurt alebo kyslá smotana

strúhaný syr (mozarella, eidam, gouda…)

tortillové chipsy

alobal

fazuľová pasa

Na mäso: 

700 g mletého mäsa

3 strúčiky cesnaku

1 lyžička sladkej údenej papriky

1 konzerva krájaných paradajok

500 ml vývaru alebo bujónu (ideálne hovädzieho)

sójová omáčka

worchesterská omáčka

oregano

bobkový list

drvená rasca

soľ

čierne mleté korenie

olivový olej

Na salsu: 

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 konzerva krájaných paradajok

2 menšie alebo 1 veľkú čerstvú paradajku

2 menšie alebo 1 veľkú dužinatú papriku

1 lyžička sladkej papriky

1 lyžička sušenej bazalky

drvené chilli papričky

hnedý cukor

soľ

čierne mleté korenie

olivový olej

Na guacamole:

3-5 avokád (podľa veľkosti)

1 menšiu červenú cibuľu alebo 3 jarné cibuľky

väčšia hrsť cherry paradajok

1 strúčik cesnaku

čerstvý koriander

mletý koriander

limeta alebo citrón

soľ

čierne mleté korenie

olivový olej

Bez servítky

Bez servítky

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

Mäso:

V hlbokej panvici alebo väčšom hrnci na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme prelisovaný cesnak, údenú mletú papriku, drvenú rascu a chvíľku necháme zarestovať. Pridáme mleté mäso a vareškou ho porozbíjame nadrobno. Mäso necháme zatiahnuť, potom ho posolíme, okoreníme, premiešame a prilejeme konzervované paradajky. Opäť premiešame a podlejeme vývarom. Pridáme bobkový list, oregano, sójovú a worchesterskú omáčku a dusíme poodkryté na miernom plameni cca hodinku. Podľa potreby podlievame vývarom a občas premiešame. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, sójovú omáčku či worchester.

Pokračujeme so salsou:

V menšom hrnci na strednom plameni osmažíme na olivovom oleji cibuľku do sklovita. Pridáme cesnak, ktorý jemne zarestujeme a pridáme aj sladkú papriku. Po chvíli pridáme paradajky (konzervu aj čerstvé, nadrobno nakrájané) a nadrobno nakrájané farebné papriky. Osolíme, okoreníme, pridáme veľkú lyžicu hnedého cukru a podľa chuti chilli. Na slabom plameni necháme dusiť poodkryté aspoň hodinu, kým nám salsa nezhustne. Občas premiešame. 10 minút pred koncom varenia pridáme za hrsť nadrobno nakrájaného čerstvého koriandru. Po dovarení necháme vychladnúť najskôr na izbovú teplotu, neskôr dáme salsu chladiť do chladničky.

Ryža:

Ryžu uvaríme podľa návodu na obale - na troche oleja minútku opražíme ryžu a zalejeme vodou v pomere 1:2. Osolíme a za občasného miešania dusíme, kým nie je ryža uvarená - cca 15 minút. Po uvarení ryžu zbavíme prípadnej prebytočnej vody, a premiešame, nech je nadýchanejšia.

Guacamole:

Pripravíme tak, že zbavíme avokáda šupiek a jadra a vo veľkej mise ho roztlačíme pomocou vidličky alebo pučidla na zemiaky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, paradajky, pretlačený cesnak, koriander, šťavu z limety a citróna (môžeme pridať aj trošku nastrúhanej kôry), pol lyžičky mletého koriandra, soľ a korenie podľa chuti a trochu olivového oleja. Dôkladne premiešame a dáme do chladničky.

Burrito:

Dokončíme nasledovne: odtrhneme si kus alobalu, na ktorý položíme tortillu. V strede ju potrieme fazuľovou pastou a následne vrstvíme a roztierame všetko, čo sme si pripravili - ryžu, strúhaný syr, mleté mäso, salsu a guacamole (dávame pozor, aby sme burrito nepreplnili - menej je viac ;)). Zrolujeme a pevne zabalíme do alobalu. Dáme na plech a necháme zapiecť pri 180°C cca 10 minút.

Po vytiahnutí z rúry/grilu necháme chvíľu vychladnúť, vyberieme z alobalu a prerežeme napoly. Podávame s tortillovými chipsami a vychladenými dipmi - salsou, guacamole a jogurtom/kyslou smotanou.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať