Polievka: Nezhorkne

Polievka: Nezhorkne

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

6 hlavičiek cesnaku

500 ml kuracieho al. zeleninového vývaru

trochu olivového oleja

hrsť vetvičiek tymianu

1 cibuľu

50 ml suchého bieleho vína

2 stredne veľké zemiaky

50 g strúhaného parmezánu

500 ml mlieka

podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

Rúru rozohrejeme na 200°C. Z hlavičiek cesnaku odrežeme vrchné časti, poukladáme ich na alobal, pokvapkáme olejom, zabalíme a dáme piecť do rúry na 45 minút až hodinu podľa veľkosti hlavičiek. Necháme ich vychladnúť. Medzitým si uvaríme na kocky pokrájané, ošúpané zemiaky v osolenej vode a nasekanú cibuľku opražíme na troche oleja do sklovita. Z vychladnutých hlavičiek potom jednoducho vytlačíme upečené strúčiky priamo do mixéra, pridáme zemiaky, opraženú cibuľu a spolu s polovicou mlieka (250 ml) rozmixujeme na hladkú kašu. Cesnakovú zmes prelejeme do hrnca, prilejeme zvyšné mlieko, vývar, víno, pridáme zopár vetvičiek tymianu a na miernom ohni zahrievame (nevaríme), kým prestaneme cítiť alkohol z vína. Nakoniec do polievky zamiešame strúhaný parmezán a podľa chuti ju dosolíme a okoreníme. Podávame s chrumkavými krutónmi, ktoré sme získali tak, že sme na plechu upiekli na kocky pokrájaný chlieb jemne pokvapkaný olejom (asi 10 minút na 180°C). 

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať