Dezert: Napuchnuté

Dezert: Napuchnuté

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

500 g hladká múka 

300 ml mlieko vlažné 

1/2 kocka droždie čerstvé

3 PL cukor kryštálový + do kvásku 1 ČL

30 g maslo izbovej teploty

2 ks žĺtky 

3 PL rum

štipka soli 

čokoládový krém 

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

Do 150 ml vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku kryštálového cukru a lyžičku hladkej múky. Všetko dobre rozmiešame a necháme 15 minút napučať kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, žĺtky, zmäknuté maslo, kryštálový cukor, zvyšné vlažné mlieko, rum a nakoniec kvások. Rum pridávame nielen pre chuť, ale aj preto, že vďaka nemu šišky nenasiaknu toľko oleja.

Vypracujeme vláčne cesto – buď poctivo ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Dôležité je miesiť dostatočne dlho, aby sa vytvorili vzduchové bublinky a cesto krásne narástlo. Hotové cesto jemne poprášime múkou, zakryjeme čistou suchou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 50 minút.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pohárom vykrojíme kolieska s priemerom asi 5 cm. Do stredu každého kolieska urobíme jamku pomocou prstov a necháme ich ešte asi 15 minút podkysnúť. Z uvedeného množstva cesta mi vyšlo približne 25 šišiek.

V hlbokom hrnci rozpálime olej – ja som použila 0,5 litra. Keď je olej horúci, teplotu mierne znížime. Šišky doň vkladáme postupne, najprv jamkou nadol. Dôležité je, aby šišky v oleji plávali, preto ho musí byť dostatok. Predtým, než začneme smažiť všetky, odporúčam vyskúšať jednu šišku – ak je olej príliš horúci, šišky rýchlo zhnednú a budú surové zvnútra; ak je málo rozpálený, šišky nasajú priveľa tuku. Keď šišky zospodu získajú zlatistú farbu, otočíme ich a dosmažíme aj z druhej strany. Hotové šišky plníme Nutellou a ozdobíme sprejovou šľahačkou.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať