Dezert: Výhra v kolese šťastia

Dezert: Výhra v kolese šťastia

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Ingrediencie:

Pena z aquafaby:

  • 360 g aquafaby (voda z cíceru)

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • 1 ČL (cca 4 g) xantánovej gumy

  • 2 ČL vanilkovej pasty alebo mletej vanilky

  • 250 g kryštálového cukru

  • 1 ČL (cca 5 g) agar agar

  • 80 g vody

  • 60 g agávového sirupu

  • Čerstvé alebo varené ovocie na plnenie (voliteľné)

  • Vegánske tortové plátky alebo vegánske piškóty

Čokoládová poleva:

  • 280 g horkej čokolády (min. 70 % kakaa)

  • 40 g kakaového masla alebo kokosového oleja

Pomôcky:

  • Kuchynský robot alebo ručný šľahač

  • Cukrárske vrecko

  • Plochá cukrárska špička (Ø 1,5 cm)

  • Kuchynský teplomer

Bez servítky

Bez servítky

Zdroj fotky TV JOJ

Postup

1. Príprava peny

  1. Aquafabu zredukujte v menšom hrnci na polovicu (na cca 180 g). Po zredukovaní ju dajte na 30 minút do mrazničky, aby dobre vychladla.

  2. Vychladenú aquafabu vyšľahajte s citrónovou šťavou, xantánovou gumou a vanilkou. Začnite na nižších otáčkach, po spenení zvýšte na maximum. Šľahajte približne 5 minút, až kým sa nezačnú tvoriť špičky.

  3. Pridajte 50 g cukru a pokračujte v šľahaní, kým sneh nebude stabilný a hladký, bez zrniek cukru.

2. Príprava cukrového sirupu

  1. Vo väčšom hrnci zmiešajte zvyšných 200 g cukru, agar agar, agávový sirup a vodu.

  2. Bez miešania zohrejte zmes na cca 121 °C. Použite kuchynský teplomer. Premiešajte až na konci, aby sa agar neusadzoval.

3. Spojenie peny a sirupu

  1. Znížte otáčky šľahania snehu a pomaly prilievajte horúci sirup po stranách misy.

  2. Po pridaní sirupu zvýšte otáčky na maximum a šľahajte, kým zmes trochu nevychladne.

4. Tvarovanie pusiniek

  1. Do cukrárskeho vrecka s plochou špičkou (1,5 cm) naplňte sneh.

  2. Špičku držte kolmo nad piškótu či oblátku a naneste vrstvu krému. Postup opakujte, kým nevytvoríte 4 vrstvy. Takto pripravte 16 kúskov.

Voliteľne do stredu každej pusinky vložte malé kúsky ovocia.

5. Čokoládová poleva

  1. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Ak je príliš hustá, zrieďte ju kakaovým maslom alebo kokosovým olejom.

  2. Roztopenú čokoládu nalejte do úzkeho, hlbokého pohára.

  3. Pusinky opatrne namáčajte špičkou nadol. Nechajte odkvapkať a položte ich na mriežku alebo papier na pečenie.

  4. Nechajte úplne stuhnúť. Zvyšnú čokoládu môžete neskôr znovu použiť.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať