-
30.05.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
Dezert: Výhra v kolese šťastia
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Ingrediencie:
Pena z aquafaby:
-
360 g aquafaby (voda z cíceru)
-
1 ČL citrónovej šťavy
-
1 ČL (cca 4 g) xantánovej gumy
-
2 ČL vanilkovej pasty alebo mletej vanilky
-
250 g kryštálového cukru
-
1 ČL (cca 5 g) agar agar
-
80 g vody
-
60 g agávového sirupu
-
Čerstvé alebo varené ovocie na plnenie (voliteľné)
-
Vegánske tortové plátky alebo vegánske piškóty
Čokoládová poleva:
-
280 g horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
-
40 g kakaového masla alebo kokosového oleja
Pomôcky:
-
Kuchynský robot alebo ručný šľahač
-
Cukrárske vrecko
-
Plochá cukrárska špička (Ø 1,5 cm)
-
Kuchynský teplomer
Bez servítky
Zdroj fotky TV JOJ
Postup
1. Príprava peny
-
Aquafabu zredukujte v menšom hrnci na polovicu (na cca 180 g). Po zredukovaní ju dajte na 30 minút do mrazničky, aby dobre vychladla.
-
Vychladenú aquafabu vyšľahajte s citrónovou šťavou, xantánovou gumou a vanilkou. Začnite na nižších otáčkach, po spenení zvýšte na maximum. Šľahajte približne 5 minút, až kým sa nezačnú tvoriť špičky.
-
Pridajte 50 g cukru a pokračujte v šľahaní, kým sneh nebude stabilný a hladký, bez zrniek cukru.
2. Príprava cukrového sirupu
-
Vo väčšom hrnci zmiešajte zvyšných 200 g cukru, agar agar, agávový sirup a vodu.
-
Bez miešania zohrejte zmes na cca 121 °C. Použite kuchynský teplomer. Premiešajte až na konci, aby sa agar neusadzoval.
3. Spojenie peny a sirupu
-
Znížte otáčky šľahania snehu a pomaly prilievajte horúci sirup po stranách misy.
-
Po pridaní sirupu zvýšte otáčky na maximum a šľahajte, kým zmes trochu nevychladne.
4. Tvarovanie pusiniek
-
Do cukrárskeho vrecka s plochou špičkou (1,5 cm) naplňte sneh.
-
Špičku držte kolmo nad piškótu či oblátku a naneste vrstvu krému. Postup opakujte, kým nevytvoríte 4 vrstvy. Takto pripravte 16 kúskov.
Voliteľne do stredu každej pusinky vložte malé kúsky ovocia.
5. Čokoládová poleva
-
Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Ak je príliš hustá, zrieďte ju kakaovým maslom alebo kokosovým olejom.
-
Roztopenú čokoládu nalejte do úzkeho, hlbokého pohára.
-
Pusinky opatrne namáčajte špičkou nadol. Nechajte odkvapkať a položte ich na mriežku alebo papier na pečenie.
-
Nechajte úplne stuhnúť. Zvyšnú čokoládu môžete neskôr znovu použiť.
- 30.05.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
- ·
- Tagy: Dezert
Bez servítky
V Bez servítky príde k NEBEZPEČNEJ situácii: MOJSEJOVÁ utiekla z Kristíninho programu v aute!
Pistáciové tiramisu
Bravčové karé s provensálskou zeleninou a plneným zemiakom
Talianske sushi
Influencerka Angelika NEZVLÁDLA v Bez servítky stres: Závan ALKOHOLU a MRMLANIE!
Šunkové rolky plnené chrenom
Tvarohové guľky na jahodovom rozvare
Sviečková na smotane s brusnicami a šľahačkou príloha karlovarsky knedlik