Predjedlo: Obazda s praclíkom

Predjedlo: Obazda s praclíkom

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

camembert

maslo

pivo

soľ, čierne korenie

žitavská paprika

Suroviny na obazdu zmiešam a dobre premixujem mixérom.

Bavorské praclíky:

hladka pš. múka

soľ 

brav. masť

trst. cukor

voda, droždie

hrubozrnná soľ a pivovarnícky slad

voda

sóda bikarbóna

Bez servítky

Bez servítky

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

Do vlažnej vody rozmiešame cukor a droždie. Do väčšej misy pridáme kilo chlebovej múky, premiešame ju so soľou a potom pridáme maslo alebo masť a celú toto zalejeme vo vode rozpusteným droždím. Vymiesime kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto na pracovnej doske ručne krátko premiesime a vyformujeme do hrubého valca. Ostrým nožom ho naporciujeme na 10 rovnakých kusov (ak chceme väčšie praclíky) alebo na 14 kusov, ak chceme menšie praclíky.

Z každého kúska cesta vyšúľame asi 50 cm dlhý pás, pričom v strede ho necháme hrubší a na oboch koncoch ho vyšúľame do tenka. Vytvarujeme praclíky (viď foto) a necháme ich na pracovnej doske prikryté fóliou krátko podkysnúť. Medzitým si pripravíme nálev. Do väčšieho plytkého hrnca alebo rajnice nalejeme vodu, pridáme sódu bikarbónu a necháme zovrieť. A zatiaľ si pripravíme 3 plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie a rúru dáme vyhriať na 230 stupňov.

Keď roztok zovrie, ponárame doň na 20-30 sekúnd pripravené praclíky. Opatrne ich vyberieme, krátko necháme odkvapkať a rovno ich kladieme na plech s papierom. Každý posypeme hrubozrnnou soľou a v hrubej časti narežeme chlebovým narezávatkom.

Bavorské praclíky pečieme asi 20 minút do tmavohneda. Po dopečení ich necháme vychladnúť na mriežke.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať