Ako sa dajú nahradiť vajcia v recepte? Je to oveľa jednoduchšie, než sa zdá!

Vajcia bez pochyby patria medzi základné suroviny. Ak ich aj nekonzumujeme samostatne, pri varení a pečení sú pre svoje vlastnosti nesmierne dôležité. Viažu cesto, pridávajú vláčnosť, slúžia ako kypriaci prostriedok či emulgátor. No, čo robiť v prípade, že vajcia nemôžete alebo nechcete používať? Buďte bez obáv, dajú sa pomerne jednoducho nahradiť!

Nahradiť vajcia v podstate nie je žiadna veda. Na začiatok musíte vedieť, na aký účel ho potrebujete použiť. Podľa toho si treba zvoliť správnu alternatívu.

Vajcia

Vajcia

Zdroj fotky Profimedia

Ako nahradiť vajcia v recepte

Pri pečení alebo varení treba vajcia nahradiť v závislosti od jeho funkcie v danom recepte. Ak potrebujete jeho schopnosť „lepiť“ máte na výber až 4 možnosti!

Ľanové vajce: 1 PL mletých ľanových semienok + 3 PL vody, nechajte 10 minút napučať.
Chia vajce: 1 PL chia semienok + 3 PL vody, nechajte 10–15 minút napučať.
Rozpučený banán: 1/2 zrelého banánu – vhodný do sladkého pečiva.
Jablkové pyré: 1/4 šálky – jemne osladí a zvlhčí cesto.

Vajcia

Vajcia

Zdroj fotky Profimedia

Ak potrebujete, aby vďaka vajcu bolo cesto kypré, nadýchané a vláčne, zmiešajte 1 ČL sódy bikarbóny a 1 PL octu. Druhou možnosťou je zmiešať 1,5 ČL prášku + 1,5 PL vody + 1,5 PL oleja.

Na výrobu snehových pusiniek či majonéz môžete použiť domáci emulgátor, ktorý si vyrobíte z nálevu z konzervovaného cíceru. Na náhradu jedného vajca potrebujete 3 PL tejto tekutiny.

Vajcia

Vajcia

Zdroj fotky Profimedia

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať