-
06.03.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
Predjedlo: Švédsky pohreb
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Suroviny
Na lososa:
500 g lososa
6 PL (polievkových lyžíc) hrubozrnnej soli
6 PL kryštálového cukru
Sušený kôpor (1 PL)
kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
2 PL cviklového prášku alebo jedna malá strúhaná čerstvá cvikla
Cream cheese:
1 l čerstvého mlieka
šťava z 2 citrónov
soľ
1 šalátová uhorka
1 PL cukru
1 čl soli
voda z kapár
šťava z polovice citróna
sušený kôpor
Lievance:
150g hladkej múky
100 g pohánkovej múky
droždie
cmar alebo mlieko podľa potreby
soľ
prášok do pečiva
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Lososa zbavíme kože a prebytočného tuku. Do nádoby si dáme potravinársku fóliu. Zmiešame všetky ostatné suroviny a polovicu z nich nasypeme do dózy. Položíme lososa a zasypeme druhou polovicou zmesi tak, aby bol losos celý obalený. Zabalíme do potravinárskej fólie a priamo na lososa dáme druhú nádobu, ktorú zaťažíme. Ak máme celý kus lososa, necháme marinovať aspoň 24 až 48 hodín. Ak potrebujeme dobu marinovania skrátiť, nakrájame pred marinovaním lososa na tenké plátky.
Na domáci krémový syr si v hrnci zohrejeme liter mlieka až kým nezačne peniť, ale nesmie vrieť, dávame pozor, aby mlieko neprihorelo. Odstavuje z ohňa a po lyžiciach pridávame citrónovú šťavu. Mlieko sa začne zrážať. Necháme na vypnutom sporáku stáť aspoň 15-20 minút. Potom precedíme cez gázu alebo jemné sito. Syr dáme do mixéra s trochou soli a vymixujeme dohladka. Ak je syr príliš hustý, môžeme pridať trochu srvátky, ktorá sa v hrnci vytvorila. Necháme vychladnúť.
Uhorky si umyjeme a nakrájame na plátky alebo na kolieska. Z cukru, soli, glutamanu, kôpru, vody z kapár a citróna urobíme dressing, do ktorého dáme uhorky. Dochutíme podľa chuti. Uhorky zatvoríme do pohára a necháme marinovať až do podávania.
V mise si zmiešame hladkú múku, cmar a štipku čerstvého droždia. Vymiešame riedke cesto, ktoré necháme vykysnúť. Primiešame pohánkovú múku, osolíme, pridáme štipku prášku do pečiva. Cesto by malo byť hustejšie ako palacinkové, približne ako piškótové. Na masle pečieme jednotlivé lievance.
Servis:
Na lievanček natrieme krémový syr, poukladáme tenké plátky lososa a marinovanej uhorky, ozdobíme kaparami.
- 06.03.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
- ·
- Tagy: Predjedlo
Bez servítky
V Bez servítky príde k NEBEZPEČNEJ situácii: MOJSEJOVÁ utiekla z Kristíninho programu v aute!
Pistáciové tiramisu
Bravčové karé s provensálskou zeleninou a plneným zemiakom
Talianske sushi
Influencerka Angelika NEZVLÁDLA v Bez servítky stres: Závan ALKOHOLU a MRMLANIE!
Šunkové rolky plnené chrenom
Tvarohové guľky na jahodovom rozvare
Sviečková na smotane s brusnicami a šľahačkou príloha karlovarsky knedlik