Predjedlo: Švédsky pohreb

Predjedlo: Švédsky pohreb

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny

Na lososa:

500 g lososa

6 PL (polievkových lyžíc) hrubozrnnej soli

6 PL kryštálového cukru

Sušený kôpor (1 PL)

kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov

2 PL cviklového prášku alebo jedna malá strúhaná čerstvá cvikla

Cream cheese:

1 l čerstvého mlieka

šťava z 2 citrónov

soľ

1 šalátová uhorka

1 PL cukru

1 čl soli

voda z kapár

šťava z polovice citróna

sušený kôpor

Lievance:

150g hladkej múky

100 g pohánkovej múky

droždie

cmar alebo mlieko podľa potreby

soľ

prášok do pečiva

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

Lososa zbavíme kože a prebytočného tuku. Do nádoby si dáme potravinársku fóliu. Zmiešame všetky ostatné suroviny a polovicu z nich nasypeme do dózy. Položíme lososa a zasypeme druhou polovicou zmesi tak, aby bol losos celý obalený. Zabalíme do potravinárskej fólie a priamo na lososa dáme druhú nádobu, ktorú zaťažíme. Ak máme celý kus lososa, necháme marinovať aspoň 24 až 48 hodín. Ak potrebujeme dobu marinovania skrátiť, nakrájame pred marinovaním lososa na tenké plátky.

Na domáci krémový syr si v hrnci zohrejeme liter mlieka až kým nezačne peniť, ale nesmie vrieť, dávame pozor, aby mlieko neprihorelo. Odstavuje z ohňa a po lyžiciach pridávame citrónovú šťavu. Mlieko sa začne zrážať. Necháme na vypnutom sporáku stáť aspoň 15-20 minút. Potom precedíme cez gázu alebo jemné sito. Syr dáme do mixéra s trochou soli a vymixujeme dohladka. Ak je syr príliš hustý, môžeme pridať trochu srvátky, ktorá sa v hrnci vytvorila. Necháme vychladnúť.

Uhorky si umyjeme a nakrájame na plátky alebo na kolieska. Z cukru, soli, glutamanu, kôpru, vody z kapár a citróna urobíme dressing, do ktorého dáme uhorky. Dochutíme podľa chuti. Uhorky zatvoríme do pohára a necháme marinovať až do podávania.

V mise si zmiešame hladkú múku, cmar a štipku čerstvého droždia. Vymiešame riedke cesto, ktoré necháme vykysnúť. Primiešame pohánkovú múku, osolíme, pridáme štipku prášku do pečiva. Cesto by malo byť hustejšie ako palacinkové, približne ako piškótové. Na masle pečieme jednotlivé lievance.

Servis:

Na lievanček natrieme krémový syr, poukladáme tenké plátky lososa a marinovanej uhorky, ozdobíme kaparami.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať