Vedeli ste? TÁTO zelenina chutí podobne ako mäso a je hotová za pár minút!

Baklažán – zelenina, ktorú mnohí prehliadajú, teraz zažíva svoj veľký comeback. Spojte ho s pikantnou zálievkou, čerstvými bylinkami a nečakanou ingredienciou. Vznikne chuťová explózia, ktorú budete pripravovať pravidelne. Tento jednoduchý recept prekvapí aj zarytých odporcov zeleniny!

Baklažán je celoročná rastlina, ktorá má bohatú históriu. Napriek tomu, že viacerí túto zeleninu nemusia, nájdu sa aj jeho veľkí milovníci. Výhodou baklažánu je tiež jeho rýchla príprava na teplo. Máme tu jeden chutný recept, ktorý spojíte s paradajkou a vznikne niečo, čo ste možno nikdy predtým nejedli. 

Prečo baklažán pripomína mäso?

Baklažán má hustú, jemne vláknitú dužinu, ktorá po upečení alebo ugrilovaní zmäkne, ale zároveň si drží tvar - podobne ako mäso. Keď sa správne pripraví (napr. upečie v rúre alebo ugriluje), získa šťavnatú, takmer „mäsovú“ konzistenciu.

Zdroj fotky pinterest.com

Čo potrebujete?

2 baklažány

olivový olej

2 zelené paradajky

čili paprička

2 strúčiky cesnaku

šťava z polovice citróna

šťava z polovice limetky

morská soľ 

čerstvý kôpor

petržlen

čierne korenie

Postup:

Baklažán prekrojíme najprv na polovicu a potom na štvrtiny. Využijeme celý baklažán. Osolíme ho a pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry. Kým sa pečie - pripravíme si zálievku. Základom zálievky sú pásikavé paradajky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Použijeme toľko čili papričky, koľko pikanstnosti unesieme (môžeme a nemusíme vybrať jadierka). Nasekáme si cesnak. Pridáme šťavu z polovice citróna a rovnako z limetky. Osolíme a okoreníme. Nakvapkáme olivový olej. Pridáme kôpor a petržlen - čerstvé bylinky. Baklažán vyberieme z rúry a ochutíme zálievkou. 

Sledujte Na chalupe každú nedeľu o 16:45 na JOJke!

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať