Robíte "chrapne" či "fánky"? FAŠIANGOVÝ recept neodhalí len váš región, ale aj suroviny!

Ak patríte k priaznivcom fašiangov a dodržiavate zvyky a tradície tohto obdobia, ste na správnej adrese. Máme pre vás ďalší zaujímavý recept!

Fánky či chrapne? Oba pojmy ukrývajú sladké fašiangové dobroty. Závisí len od vášho regiónu, ako ich nazývate. Minulý týždeň sme vám priniesli recept na fánky, ktoré sú ozvláštnené tvarohom, teraz tu máme recept na o niečo tradičnejšiu verziu. Ktoré vyskúšate u vás doma? 

Na fašiangové chrapne potrebujete:

400 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

70 g kyslej smotany

2 žĺtky

120 g mlieka

20 g hnedého cukru

20 g bieleho vína

štipku soli

1 PL rumu alebo podľa chuti

masť alebo olej na vyprážanie

práškový cukor na obaľovanie

Príprava:

Do múky pridáme prášok do pečiva a štipku soli. Sypké suroviny premiešame. Pridáme kyslú smotanu, žĺtok, biele víno a trošku rumu. Aby sa nám to celé pekne spojilo, pridáme ešte mlieko a cukor. Cukor môžeme pridať do teplého mlieka, aby sa lepšie rozpustil. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme odpočívať 10 – 15 minút. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na podobnú hrúbku ako domáce rezance. Vykrajujeme obdĺžniky alebo tvar, aký sa nám páči. Jednotlivé kúsky môžeme ešte v strede nakrojiť. Olej s masťou rozohrejeme. Chrapne sú výborné, keď sú pražené na masti. Vyprážame krátko z každej strany a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre. Recept a postup nájdete aj na Facebooku: 

Sledujte reláciu Na chalupe dnes o 16:50 na JOJke! 

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať