-
17.06.2025 - 06:31
- ·
- Autor redakcia/LF
Pestujete si mrkvu, ale vňať vždy vyhadzujete? Takto šikovne ju môžete využiť v kuchyni!
Mrkva patrí na Slovensku k azda najčastejšie pestovaným druhom zeleniny. Nachádza sa vo väčšine záhrad, pretože je medzi ľuďmi obľúbená a nie je veľmi náročná na pestovanie. Vedeli ste však, že jedlá a zdraviu nesmierne prospešná je aj jej nadzemná časť, čiže vňať?
Koreň mrkvy má výbornú chuť a v kuchyni bohaté využitie, takže patrí k najčastejšie pestovaným plodinám na Slovensku. Jej nadzemnú časť v podobe bohatej vňate však často vyhadzujeme v domnienke, že nie je jedlá alebo preto, že nám nebude chutiť. Opak je pravdou.
Mrkvová vňať
Zdroj fotky Profimedia
Mrkvovú vňať si v kuchyni zamilujete
Mrkvová vňať je nielenže jedlá, ale je aj nesmierne zdravá. Obsahuje celú plejádu vitamínov A, B, C a K a tiež minerálnych látok ako draslík, horčík, vápnik či železo. Ako však využiť vo svoj prospech túto zdraviu prospešnú potravinu?
Mrkvovú vňať môžete používať presne tak isto ako tú petržlenovú. Pridajte si ju do šalátov, ochuťte ňou polievky, vývary, krupicové halušky, fašírky, placky, varené zemiaky, prípadne ju pridajte do smoothies. Môžete z nej však pripraviť aj fantastické čerstvé pesto na cestoviny a do omáčok.
Zdroj fotky Profimedia
Pesto z mrkvovej vňate
Potrebujeme:
mrkvovú vňať
ľubovoľné oriešky (kešu, vlašské orechy, píniové oriešky, lieskovce, mandle)
olivový olej
strúhaný syr (Parmezán alebo Pecorino pre výraznejšiu vôňu a chuť)
cesnak
soľ
čierne korenie
Postup:
Umytú a nahrubo nasekanú mrkvovú vňať vložte do mixéra spolu s orieškami, ktoré si pred tým nasucho opražte na panvici. Pridajte syr, olej, cesnak, soľ a korenie a mixujte dovtedy, kým vám nevznikne hladká kašovitá zelená hmota.
Ak by bolo pesto príliš tekuté, pridajte oriešky a vňať. Naopak ak bude príliš tuhé, dolejte trochu oleja. Takto pripravené pesto preložte do skleneného uzatvárateľného pohára a skladujte v chladničke nanajvýš dva týždne. Dobrú chuť!
Mrkvová vňať
Zdroj fotky Pixabay
Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!
- 17.06.2025 - 06:31
- ·
- Autor redakcia/LF
- ·
- Tagy: záhrada , Recepty , recept , pesto , mrkva , Nová záhrada
Nová záhrada
Terorizujú vás otravné bzdochy na balkónoch i v domácnostiach? Takto sa ich zbavíte!
Je nutné opadané lístie pohrabať alebo ho môžete nechať tak? TOTO vašej záhrade prospeje!
Treba záhradu zazimovať už teraz alebo ešte môžeme počkať? Dajte na radu odborníkov!
Otravujú vás doma vínne mušky? Máme pre vás tipy, s ktorými sa ich zbavíte raz a navždy!
Treba nezrelé paradajky pooberať a dať dnu alebo ich radšej nechať von? Takáto je pravda!
Aké sú trendy v kvetinových záhonoch? TOTO si ľudia najčastejšie želajú od Novej záhrady!
Máte v záhrade samé popadané ovocie? 3 dôvody, prečo strom zhadzuje ešte nezrelé plody!
Všade vám lezú tieto malé priesvitné chrobáčiky a neviete, čo to je? Pozor, je to škodca!