Osviežte sa počas horúcich dní: Urobte si domáci bazový sirup bez konzervantov a farbív!

Jún je obdobím, keď baza čierna začína krásne kvitnúť. A to je znamenie, že začína sezóna pripravovania senzačného bazového sirupu, ktorý v horúcich dňoch perfektne osvieži. Pripravte si bazový sirup aj vy a osviežte sa počas horúcich dní!

Ak cítite tú omamnú vôňu bazy vo vzduchu, neotáľajte – je čas vyraziť na zber! Pripravte si domáci bazový sirup či limonádu, ktoré vás osviežia celé leto. Navyše – chutia lepšie ako z obchodu, sú bez zbytočných konzervantov a pripraviť ich zvládne úplne každý.

Baza čierna

Baza čierna

Zdroj fotky Profimedia

Prečo práve baza?

Baza čierna kvitne len niekoľko týždňov v roku – koncom mája a začiatkom júna. Jej kvety sú plné arómy, vitamínov a účinkov, ktoré podporujú imunitu, pomáhajú pri prechladnutí a pôsobia detoxikačne. A navyše – z bazy sa robí najchutnejší domáci sirup a limonáda, akú ste kedy pili.

Baza čierna

Baza čierna

Zdroj fotky Pixabay

Recept na Domáci bazový sirup

Potrebujeme:
30–40 ks kvetov bazy (čerstvo nazbieraných, bez chýb a hmyzu)
2 citróny (ideálne bio, prípadne dobre umyté)
2 kg kryštálového cukru
2 litre vody
40 g kyseliny citrónovej (cca 2 vrchovaté PL)

Postup:
1. Zber kvetov – zbierajte ich v suchý slnečný deň, ideálne doobeda, mimo ciest. Neumývajte ich, aby ste nestratili arómu, len jemne pretraste kvety.

2. Príprava nálevu:
Vodu priveďte do varu a rozpustite v nej cukor. Nechajte trochu vychladnúť a vmiešajte kyselinu citrónovú. Do veľkej nádoby vložte kvety bazy a nakrájané kolieska citrónov. Zalejte uvareným sirupom, prikryte utierkou a nechajte lúhovať 24–48 hodín na chladnom mieste.

3. Scedenie a plnenie
Sceďte cez jemné sitko alebo gázu, kvety dôkladne vyžmýkajte. Sirup nalejte do čistých fliaš, uzavrite a skladujte v chladničke alebo pivnici.

Takto pripravený sirup vydrží aj niekoľko mesiacov. Ak chcete extra trvanlivosť, môžete ho krátko prevariť pred plnením do fliaš.

Baza čierna

Baza čierna

Zdroj fotky Pixabay

Tipy od skúsených gazdiniek

Kvety po lúhovaní nevyhadzujte – môžete ich zamraziť na neskôr alebo pridať do koláčov či čajov.
Pridajte trochu zázvoru či mäty pre svieži „doťuk“.

Baza kvitne len raz do roka – nepremeškajte svoju šancu!

Ak ste ešte nikdy neskúsili pripraviť bazový sirup, teraz je ten správny čas. Celý dom vám bude voňať ako rozprávka a chuť vás vráti späť do detstva. Zdieľajte tento recept s priateľmi – a nech si každý užije kúsok jari a skorého leta vo fľaši!

Baza čierna

Baza čierna

Zdroj fotky Pixabay

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať