Pažítka už v záhradách rozkvitla: Treba kvety ostrihať alebo ich môžeme nechať tak?

Pažítka je známa a naozaj nenáročná bylinka, ktorú nájdeme snáď v každej záhradke. Vynikajúco sa hodí do nátierok, šalátov, ale aj do polievok či na ozdobu jedál. Množstvo záhradkárov si v aktuálnom období kladie otázku, či jej krásne fialové kvety treba ostrihať alebo ich môžeme nechať tak. Poradíme vám!

Pažítka začína kvitnúť približne od mája do júla, v závislosti od teplotných podmienok. Jej guľovité, fialovoružové kvety sú nielen krásne, ale aj jedlé a navyše lákajú množstvo opeľovačov– čmeliakov, včely či motýle. Na prvý pohľad sa teda zdá, že kvitnutie je len plus. No ako všetko, aj kvitnúca pažítka má „druhú stranu mince“.

Pažítka

Pažítka

Zdroj fotky Pixabay

Kvitnúca pažítka – krása či problém?

Na začiatok si odpovedzte na otázku, kvôli čomu sa pažítka vo vašej záhrade nachádza a čo od nej očakávate. Pretože samotné kvitnutie pažítky problémom nie je. No pravdou je aj to, že kvitnutie skutočne ovplyvňuje jej kvalitu.

Keď pažítka kvitne, spomalí sa rast listov, pretože rastlina venuje viac energie do tvorby kvetov a semien. Taktiež jej listy stvrdnú a stávajú sa vláknitejšími a menej šťavnatými. Popri tom slabne aj jej chuť a pažítka býva po odkvitnutí mdlejšia.

Strihať kvety? Áno, ak…

Ak pestujete pažítku najmä pre bežné využitie v kuchyni, kvitnutie nebude žiaduce. Kvety odstráňte hneď, keď sa objavia puky, prípadne na začiatku kvitnutia. Rastlina bude vďaka tomu dlhšie a intenzívnejšie tvoriť listy. Taktiež zabránite tvorbe semien, ktoré rastline odoberajú silu.

Pažítka

Pažítka

Zdroj fotky Pixabay

​Kvety strihajte vždy čo najnižšie, ideálne pri báze spolu s časťou listou. Pažítku tým zároveň pravidelne „zamladíte“.

Nechať kvety? Áno, ak…

Ak vám ide o to, aby bola vaša záhrada krásne rozkvitnutá, sršala biodiverzitou, prípadne chcete realizovať zber semien, kvety pokojne nechajte. Sú totiž nádhernou ozdobou bylinkových záhonov, lákajú prospešný hmyz a zo semien si môžete na jeseň alebo budúcu jar vypestovať nové rastliny.

Pažítka

Pažítka

Zdroj fotky Pixabay

Kvety pažítky sú navyše aj jedlé a dodávajú pokrmom príjemný cibuľový „doťuk“. Rátajte však s tým, že listy po odkvitnutí už nebudú také jemné. V tom prípade pažítku po odkvitnutí zrežte celú asi 5 cm nad zemou. Do pár týždňov vyženie nové svieže listy.

Kvitnutie pažítky nie je problém – záleží len na tom, čo od nej očakávate. Strihaním kvetov si zabezpečíte dlhšiu úrodu chutných listov, ale ak túžite po rozkvitnutej bylinkovej lúčke plnej života, nechajte pažítku rozkvitnúť. Príroda vám to vráti.

Pažítka

Pažítka

Zdroj fotky Pixabay

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať