Viete, ako si vytvoriť kvalitný kompost? Vyskúšajte tieto tipy z relácie Nová záhrada!

Vytvoriť si vlastný domáci kompost vôbec nie je také zložité, ako by sa možno mohlo zdať. Založením kompostoviska nielenže získate kvalitné hnojivo, ktoré využijete v záhrade i na rastlinky v kvetináčoch, ale sa aj zbavíte bioodpadu. A toho má množstvo záhradkárov takto pred začiatkom sezóny poriadne veľa.

Príjemnejšie denné teploty, viac svetla či slniečko. To všetko sú neklamné znaky toho, že jar sa už naozaj blíži. Práve jar je ideálnym obdobím na založenie kompostoviska, ktoré sa malým aj veľkým záhradkárom určite oplatí.

Kompost = vrátite prírode to, čo vám dala

Využitie záhradného bioodpadu ako základ pre kompost je to najlepšie, čo môžete vo svojej záhrade urobiť. Prírode totiž vrátite to, čo vám dala. „Myslím, že niet lepšieho hnojiva, ako je to, ktoré získame z vlastnej záhradky v rámci interného kolobehu živín. Iste, toto asi veľké firmy na výrobu hnojív podporovať nebudú, ale tak ako je najideálnejšie konzumovať potraviny dopestované v regióne, tak je najlepšie dodať záhradke živiny zo zvyškov rastlín, ktoré v nej vyrástli. Teda prostredníctvom vlastného kompostu,“ povedal Garden Vedúcko Martin Čurda.

Nová záhrada  - kompost

Zdroj fotky archív M.Č.

Ako má vyzerať funkčný a praktický kompostér?

Kvalitný kompostér, ktorý bude fungovať naozaj tak, ako má, musí mať v prvom rade vhodnú veľkosť. „Je dvojkomorový, aby sa mohol kompostovaný materiál prehadzovať z jednej komory do druhej. Dá sa samozrejme kompostovať aj tak, že plníte raz jednu, raz druhú komoru. A materiál prehadzujete len v nich (nie z jednej do druhej). Mal by byť dostatočne veľký - každá komora má rozmer približne 1m x 1m x 1m, ergo objem jednej komory je jeden kubík a komory sú dve, celý kompostér je teda dvojkubíkový. Toto stačí ako tak na záhradu bežnej veľkosti. Na väčšiu záhradu robíme kompostér trojkomorový (ergo trojkubíkový),“ vysvetlil Čurda.

​Zároveň zdôraznil, že je nesmierne dôležité, aby bol po celom jeho obvode prístup k vzduchu. Vzduch totiž potrebujú na svoju činnosť aeróbne baktérie, zodpovedné za rozklad organickej hmoty. Ak je týchto baktérií dosť a kompost sa rozkladá, ako má - tak vôbec nepáchne a môžete ho mať hoci aj na terase pri dome,“ prízvukuje.

Nová záhrada - kompost

Nová záhrada - kompost

Zdroj fotky Profimedia

​Kompost podľa jeho slov začne páchnuť len vtedy, ak je v kompostéri málo vzduchu. „Aeróbne baktérie hynú a začnú sa množiť anaeróbne baktérie. No a tie už majú v popise práce úplne iný proces. Anaeróbne baktérie spôsobujú mliečne kvasenie. Ak sa teda organický materiál v kompostéri nerozkladá, ale kvasí - vtedy kompost nechutne zapácha a na vlastnoručne vyrobené hnojivo môžeme zabudnúť. Vzduch je teda pre správny priebeh rozkladných reakcií doslova nepostrádateľný,“ prízvukuje Čurda.

Aby mal kompost dostatok vzduchu, kompostér musí byť otvorený a nesmie mať žiaden vrchnák či veko. Najideálnejšie je, ak vzduch prúdi aj okolo hmoty ako takej, takže medzi jendotlivými latkami kompostoviska by mala byť vzdialenosť niekoľko centimetrov.

Nová záhrada - kompost

Nová záhrada - kompost

Zdroj fotky Profimedia

Čo všetko môžeme dať do kompostoviska?

Okrem klasického bioodpadu zo záhrady akým sú pozberové zvyšky zo zeleninových hriadok, pokosená tráva, či odkvitnuté súkvetia (pred fázou semien), letorasty z letného rezu, či konáriky z predjarného rezu ovocnín môžete do kompostu hodiť aj  podrvené škrupiny z vajec, šupky zo zeleniny a ovocia, papierové vreckovky či podrvené škrupiny z orechov.

Do kompostu však rozhodne nepatria zvyšky mäsa, mliečne výrobky, piliny z drevotriesky, uhynuté zvieratá, trus mäsožravých zvierat, sklo, plasty, kovy či textil.


Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať