-
08.01.2025 - 02:14
- ·
- Autor redakcia/LF
Ostali vám po sviatkoch medovníky a už neviete, čo s nimi? 5 spôsobov ako ich využijete!
Sviatky sú časom hojnosti, radosti a aj množstva sladkých dobrôt. Medovníky patria medzi tradičné symboly Vianoc, no čo s nimi, keď ich už doma nikto nechce jesť alebo sú trochu tvrdšie? Namiesto toho, aby ste ich vyhodili, môžete ich šikovne využiť v rôznych receptoch a dať im nový život! Navyše, zabránite plytvaniu jedlom.
Zdroj fotky Profimedia
1. Medovníkové guľôčky
Najjednoduchší a azda aj najrýchlejší recept, ktorý zvládnete pripraviť ľavou-zadnou.
Potrebujeme:
Medovníky
Hrsť orechov (podľa chuti)
Džem
Maslo
Čokoláda na obalenie
Postup:
Medovníky a orechy rozdrvte na prášok v mixéri, prípadne ich pomeľte v mlynčeku. Najideálnejší pomer by mal byť 1:1 orechy a medovníky, ale ak máte medovníkov viac než orechov, nič sa nestane. Do hmoty pridajte džem – najlepšie višňový, slivkový alebo ríbezľový. Množstvo džemu závisí od množstva sypkej hmoty. Začnite jednou lyžicou a podľa konzistencie prípadne ešte pridajte džem. Výsledkom by mala byť jemne lepivá hmota, ktorá drží pokope. Z hotovej hmoty vyformujte malé guľôčky. Medzitým si v kastróliku rozpustite čokoládu s maslom. Keď bude pripravená, guľôčky v nej vyváľajte a nechajte stuhnúť v chladničke.
Zdroj fotky Pixabay
2. Medovníkové tiramisu
Medovníky môžete použiť aj ako základ do obľúbeného talianskeho dezertu – tiramisu.
Potrebujeme:
Medovníky
Uvarenú kávu
Mascarpone
Šľahačková smotana
Cukor
Vanilkový cukor
Kakao
Postup:
Namočte medovníky v káve a uložte ich na dno pohára alebo misky. Pridajte vrstvu mascarpone krému, ktorú získate zmiešaním mascarpone, cukru, vanilkového cukru a vyšľahanej smotany. Striedajte vrstvy, kým nenaplníte nádobu. Posypte kakaom a nechajte v chladničke pár hodín odležať.
Zdroj fotky Pixabay
3. Domáca granola s medovníkmi
Rozdrvte medovníky a zmiešajte ich s ovsenými vločkami, orechmi, medom a trochou kokosového oleja. Pečte v rúre na nízkej teplote, kým granola nezíska zlatistú farbu. Takto si vytvoríte skvelú raňajkovú pochúťku!
4. Mozaikový koláč z medovníkov
Chuťovo zaujímavý koláč pripravia aj cukrárski začiatočníci či „lenivé gazdinky“.
Potrebujeme:
Medovníky
Orechy (podľa chuti)
Maslo
Cukor (možno nahradiť medom)
Kakao
Voda
Čokoláda na polevu
Postup:
Do misky nalámeme medovníky a pridáme nadrobno nasekané orechy, približne v pomere 3:1. Do kastrólika dáme maslo, kakao, cukor alebo med, vodu a privedieme do varu. Po cca 5-6 minútach odstavíme a vlejeme do sypkej hmoty. Dôkladne premiešame, až kým sa nám nevytvorí jemne lepivá hmota držiaca pokope. Zapekaciu nádobu vystelieme papierom na pečenie a vlejeme do nej pripravenú hmotu. Medzitým si v kastróliku rozpustíme čokoládu s maslom. Vytvorenú hmotu vylejeme na koláč a dáme do chladničky na pár hodín.
Zdroj fotky Pixabay
5. Medovníková zmrzlina
Smotanová zmrzlina s príchuťou medovníka poteší aj tie najmaškrtnejšie jazýčky.
Potrebujeme:
Medovníky
Sladené kondenzované mlieko
Šľahačková smotana
Postup:
Do misky vlejeme sladené kondenzované mlieko a jemne ho šľahačom prevzdušníme. Zo smotany vyšľaháme šľahačku a pridáme do kondenzovaného mlieka. Jemne premiešame. Na záver pridáme pomixované alebo nalámané medovníky. Vlejeme do sklenenej či plastovej nádoby, prípadne do formičiek na nanuky a dáme do mrazničky.
Zdroj fotky Pixabay
Bonus
Ak už medovníky nie sú vhodné na konzumáciu, stále ich môžete použiť ako voňavú dekoráciu do venčekov alebo ako ozdobu na vianočný stromček počas ďalších sviatkov.
Medovníky sú všestrannou ingredienciou, ktorú môžete ľahko zakomponovať do množstva receptov. Namiesto plytvania im dajte druhú šancu a prekvapte rodinu novými chuťovými zážitkami!
- 08.01.2025 - 02:14
- ·
- Autor redakcia/LF